Johannes Brahms: 1. Sinfonia C-molli, op. 68

Brahms työskenteli ensimmäisen sinfoniansa parissa noin 22 vuotta (1854-1876). Sinfonia kantaesitettiin 4. marraskuuta 1876 Karlsruhessa johtajanaan Felix Otto Dessoff. Brahmsin ensimmäinen sinfonia on suuri sävellystekninen taidonnäyte, joka huokuu syvällistä tunnetta ja koostuu kauniista melodioista.

Ensimmäinen osa alkaa hitaalla johdannolla 6/8-tahtilajissa patarumpujen tukiessa koko orkesteria sydämenlyöntimäisillä iskuillaan. Viulut esittelevät sen jälkeen ylöspäin kohoavan pääteeman nopeammassa tempossa, joka käynnistää upean, saumattoman sonaattimuodon. Toinen osa alkaa viulujen johtamalla rauhallisella, melankolisen laulunomaisella melodialla. Epäiskuisen vivahteisen keskiosan jälkeen katkeransuloinen melodia palaa loistavana osuutena oboelle, käyrätorvelle ja sooloviululle. Lyhyt kolmas osa muistuttaa puupuhaltimien vallitsevilla ääniväreillä Brahmsin aikaisempien serenadien pastoraalimaisesta tyyneydestä.

Finaali alkaa laajennetulla hitaalla johdannolla, joka perustuu useisiin raskaisiin temaattisiin motiiveihin. Ensimmäinen motiivi, joka kuullaan viulujen korkeassa rekisterissä, on pienimuotoinen muunnelma melodiasta, josta tulee myöhemmin finaalin pääteema. Tässä kohdassa musiikkia se kuitenkin katkeaa kiihkeän pizzicato-osuuden tieltä. Nopeat asteikkokulut pysähtyvät yllättävästi patarumputremoloon, jonka jälkeen musiikin valtaa käyrätorven melodia, joka on alun perin alppitorvella soitettu melodia. Brahms lainasi kyseisen melodian sinfoniaansa ostettuaan alppitorven lomamatkaltaan Sveitsistä. Johdanto päättyy pasuunoiden ja fagottien soittamaan jaloon koraaliin, edellisten odotettua soittamatta koko sinfonian ajan koraaliaan varten. Sen jälkeen finaali jatkuu uudella tempolla ja yhdellä orkesterirepertuaarin kuuluisimmista teemoista, upealla laulunomaisella melodialla, joka muistuttaa Beethovenin yhdeksännen sinfonian finaalia. (Kun ystävä mainitsi tämän asian Brahmsille, hän vastasi takaisin: ”Kuka tahansa typerys voi huomata sen!”) Osa jatkuu sonaattimuodossa, mutta ilman kehittelyjaksoa. Teos päättyy majesteettiseen loppusoittoon C-duurissa, joka sisältää johdannon pasuunakoraalin täydessä loistossaan.

Konsertti 8.12.2019 klo 18, Olarin kirkko – Osta liput ennakkoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s