Mozart, Klarinettikonsertto

Konsertti 8.12.2019 klo 18, Olarin kirkko – Osta liput ennakkoon

Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinettikonsertto A-duuri, K 622

Konsertto klarinetille ja orkesterille A-duurissa on yksi Mozartin viimeisimmistä sävellyksistä. Mozart sai teoksen valmiiksi vain kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Klarinettikonsertto kuvaa osuvasti säveltäjän korkeimpia luomisvoimia ja on erinomaisen inspiraation tulos. Klarinetti soittimena voi tuottaa suuren määrän erilaisia sointisävyjä sen eri rekistereistä. Alarekisterin soinnissa on selkeä ja sofistikoitunut baritonin lämmin ja täyteläinen kvaliteetti. Keskirekisteri voi soittaa helliä ja savuisia äänen värejä, kun taas ylärekisterin ääni on kirkas ja hyvin selkeä.

Mozart rakasti klarinettia: hän olikin yksi ensimmäisistä säveltäjistä, jotka liittivät klarinetin yleiseen orkesterin kokoonpanoon. Mozart sävelsi konserton alun perin basettiklarinetille, jonka ääniala oli laajempi matalassa rekisterissä nykyiseen A-vireiseen klarinettiin verrattuna, jolla konsertto lähes poikkeuksetta esitetään.

Klarinettikonserton instrumentaatio on kaksi huilua terävä-äänisemmän oboen sijaan, kaksi fagottia, kaksi käyrätorvea sekä jouset, jotta klarinetti kuuluisi selkeästi orkesterin dynamiikan yläpuolella.

Ensimmäinen osa alkaa virtaavilla melodioilla, jotka käyttävät hyväkseen klarinetin täyteläistä sointia yltäkylläisen lyyrisessä tunnelmassa. Klarinettisolistilta vaaditaan erinomaista soittimen hallintaa ja soittotekniikkaa Mozartin säveltämien lähes akrobaattisten ylimmästä alimpaan rekisteriin hyppivien sävelkulkujen tulkinnassa. Mozart lisää toisen kontrastin nopealla sävellajin vaihdoksella molliin, jota täydentää melankolinen melodia.

Toinen osa on epäilemättä yksi Mozartin ylevimmistä hitaista osista, jossa klarinetti kertoo tarinan syvästä yksinäisyydestä ja menetyksestä. Mozartilla oli kyky ilmentää kauneuden sisältämää surua ja tekemään musiikistaan syvän ilmaisullista ohimenevän elämän luonteesta. Tämä osa esittelee klarinetin hienoa laulumaista sointia ja sen ominaisuutta taipua soittajansa pienimpiinkin musiikillisiin yksityiskohtiin.

Finaali on rondo. Osan aloittavan rondoteeman esittelee solisti, joka luo ilmavan tunnelman. Mozart luo kontrastin rondoteeman ja muiden melodioiden välillä, jotka ovat harmonisesti seikkailunhaluisempia ja yllättäviin suuntiin liikkuvia. Tämä osa tuo jälleen esille klarinettisolistin teknistä virtuoosisuutta. Mozartin klarinettikonsertto edustaa säveltäjän luovien voimien korkeinta kautta. Läheiselle ystävälleen klarinettivirtuoosi Anton Stadlerille kirjoittamisen nautinnon kannustamana hän sävelsi konserton erottuvalla persoonallisuudella ja vakiinnutti tuleville säveltäjien sukupolville klarinetin luonteen sooloinstrumenttina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s