Jacques Offenbach: Alkusoitto oopperaan Orfeus Manalassa

Konsertti 8.12.2019 klo 18, Olarin kirkko

Konserttimme ensimmäinen kappale on Jacques Offenbachin Orfeus Manalassa -oopperan alkusoitto (Orphée aux enfers).

Orfeuksen ja Eurydiken myytti on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista kreikkalaisista myyteistä. Se on tarina rakkaudesta, intohimosta ja ihmisluonnon heikkoudesta. Ooppera on Orfeuksen ja Eurydiken muinaisen legendan pohjalta sävelletty koominen ooppera, opera buffa. Tässä versiossa Orfeus ei ole auringon jumala Apollon poika, vaan maaseudulla asuva viulunsoitonopettaja. Toisin kuin traaginen tarina rakkaudesta ja menetyksestä, jonka monet meistä tietävät, Orfeus on tässä opera buffassa todellakin iloinen voidessaan päästä eroon vaimostaan Eurydikestä, kun Manalan jumala sieppaa hänet. Orfeus ei halunnut pelastaa vaimoansa, sillä Eurydikellä oli ollut suhde Pluton kanssa. Vahvan julkisen mielipiteen painaessa Orfeusta hän päättää mennä Manalaan pelastaakseen Eurydiken. Jupiter sanoo, että Orfeus voi hakea Eurydiken Manalasta, kunhan hän ei käänny taaksepäin katsomaan vaimoansa pelastettuaan hänet. Heidän tullessaan ulos Manalasta Jupiter kuitenkin sinkoaa salaman, jonka vuoksi Orfeus hyppää ja katsoo taaksepäin. Eurydike katoaa takaisin Manalaan. Ihmiset ovat tästä pettyneitä, mutta sekä Orfeus että Eurydike ovat innoissaan lopputuloksesta.

Jotkut musiikkikriitikot olivat raivoissaan libreton ja tarinan epäkunnioituksesta klassiseen mytologiaan ja Offenbachin parodiasta Gluckin oopperaan Orfeo ed Euridice Orfeus Manalassa -oopperan kantaesityksen jälkeen, kun taas yleisö piti oopperasta valtavasti. Muutaman vuoden sisällä Orfeus Manalassa -oopperasta tuli kansainvälinen menestys. Monet säveltäjät ovat kirjoittaneet musiikkia oopperassa kuultavaan Can can -teemaan vuosisatojen ajan, mutta Offenbachin musiikki tästä alkusoitosta ja oopperan lopusta ovat yhä tunnetuimmat. Tämä kuuluisa Can can-kohta luo musiikkiin paljon jännitystä.

Teksti: Jackie Shin, suomennos Antti Ohenoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s